Lotyšsko sa môže stať osemnástou krajinou eurozóny

18.10.2012 Celý región

Brusel 18. októbra (TASR) - Lotyšsko by sa malo stať 18. členskou krajinou eurozóny. Spoločnú európsku menu by krajina mohla prijať v roku 2014, ak bude pokračovať v nastúpenom ekonomickom kurze, uviedol komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.

"Je možné, že budú môcť vstúpiť do eurozóny v roku 2014. Hodnotenie splnenia kritérií sa uskutoční na jar budúceho roka," povedal Rehn v rozhovore pre agentúru Reuters.

Lotyšsko v utorok (16. 10.) vyhlásilo, že sa bude snažiť, aby sa v roku 2014 stalo druhou pobaltskou krajinou, ktorá používa euro. Susedné Estónsko prijalo spoločnú menu v roku 2010.

Na vstup do eurozóny musí kandidátska krajina splniť takzvané maastrichtské kritériá týkajúce sa inflácie, deficitu a verejného dlhu rovnako ako menovej stability a stability dlhodobých úrokových sadzieb.

Lotyšský rozpočtový schodok tento rok pravdepodobne klesne pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom na budúci rok by mal byť ešte nižší. Európska komisia (EK) očakáva, že verejný dlh krajiny dosiahne tento aj na budúci rok 43 až 45 % HDP, čo je výrazne pod povolenou 60-% hranicou.

Kandidátska krajina tiež musí udržať infláciu maximálne 1,5 percentuálneho bodu nad priemerom troch krajín eurozóny s najnižšou infláciou. Aktuálne údaje z EÚ ukazujú, že inflačný strop je v súčasnosti 2,94 %, pričom lotyšská inflácia sa nachádza na úrovni 2,90 %. Lotyšské ministerstvo financií očakáva, že tempo rastu spotrebiteľských cien v krajine zostane pod povolenou hranicou až do budúcej jari.
 

Vyberte región